Telefon: 530 173 900
Waluta:
PLN

CZYM UGASIĆ PRAGNIENIE?

CZYM UGASIĆ PRAGNIENIE?   Mając na uwadze zdrowie naszych klientów stworzyliśmy gamę smacznych napojów bezalkoholowych, które nie tylko doskonale gaszą pragnienie, ale jednocześnie dostarczają wielu składników mineralnych i odżywczych.   ZDROVO   ZDROVO to wyjątkowy, naturalny napój, zainspirowany wschodnią tradycją kwasu chlebowego. Idealnie gasi pragnienie w gorące dni i doskonale nawadnia organizm przez cały rok. Smak często porównuje się do napojów ...

WALORY PIWA SOWIEGO

WALORY PIWA SOWIEGO   O niewątpliwych zaletach smakowych naszych piw przekonali się nie tylko liczni smakosze „złotego trunku”, ale również eksperci w dziedzinie piwowarstwa. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim piwa: Sowie Miodowe Sowie Marcowe Sowie Pils Sowie Ciemne Sowie Jasne Pełne     Sowie Miodowe   Piwo o przepięknej złocistej barwie z dodatkiem wielokwiatowego miodu podbijającego treściwość. Za swoje niezwy ...

CZYM SIĘ RÓŻNI GÓRNA I DOLNA FERMENTACJA?

Czym się różni górna i dolna fermentacja? Pojawiające się często w piwowarstwie określenia górna fermentacja i dolna fermentacja mogą wydawać się skomplikowane, dlatego warto dowiedzieć się o nich więcej, bo wynika z nich jeden z największych podziałów w świecie piwa. Rozróżnienie na górną i dolną fermentację wynika z używania różnych odmian drożdży - każda z tych grup wymaga nieco innych warunków oraz powoduje powstanie innego rodzaju piwa. Jest to tak ważne, ponieważ to rozgraniczenie ...

PIWO W POWIECIE DZIERŻONIOWSKIM

Najstarszym napojem codziennym było piwo. W średniowieczu, kiedy picie wody groziło zatruciem, piwo pito przez cały dzień. „Skarżono się na karczmarzy, że nalewając piwa w konewki z góry, wytwarzali nadmiar piany. Za wyszynkowanie 20 beczek piwa powinien karczmarz dostać jedną beczkę „wkupnego”. Ok. 1794r. w Dzierżoniowie działało 7 piwowarów i słodowników. Prawo waru piwa posiadało 205 domów mieszczańskich, na które przypadało ogółem 477½ piw. Na piwo przerobiono 2610 korców jęczmienia. ...

HISTORIA PIWA

Mniej więcej pomiędzy 13000 a 9000 lat p.n.e. ludzie zaczęli poszukiwać innych form pożywienia niż mięso dzikich zwierząt. Rezygnując z koczowniczego trybu życia, coraz częściej osiedlali się w jednym miejscu. Zaczęli uprawiać ziemię, jedząc jej plony i hodować zwierzęta. W tym czasie człowiek nauczył się wyłuskiwać, rozdrabniać w ustach i połykać ziarna dziko rosnących zbóż. Z czasem nauczono się uprawiać zboża, kosić je, oddzielać ziarna bijąc kijami, następnie to ziarno kruszyć między kam ...