Telefon: 530 173 900
Waluta:
PLN

SOWIE IMPREZY

GDZIE SOWIE - TAM IMPREZA - Jesteśmy zawsze z naszym SOWIM piwem blisko ciekawych i ważnych wydarzeń w naszym regionie. Dni Bielawy, Dni Dzierżoniowa, Imprezy rocznicowe i sportowe, wystawy produktów regionalnych i wiele innych, to okazje by spotkać się z nami i posmakować naszych rozmaitych piw. Możemy się pochwalić wyjątkowym smakiem Imperialnego Portera Bałtyckiego, nowości w postaci GRAPERA - piwa o smaku winogronowym, oraz INDUKTORA - New England IPA. ...

CZYM UGASIĆ PRAGNIENIE?

CZYM UGASIĆ PRAGNIENIE?   Mając na uwadze zdrowie naszych klientów stworzyliśmy gamę smacznych napojów bezalkoholowych, które nie tylko doskonale gaszą pragnienie, ale jednocześnie dostarczają wielu składników mineralnych i odżywczych.   ZDROVO   ZDROVO to wyjątkowy, naturalny napój, zainspirowany wschodnią tradycją kwasu chlebowego. Idealnie gasi pragnienie w gorące dni i doskonale nawadnia organizm przez cały rok. Smak często porównuje się do napojów ...

WALORY PIWA SOWIEGO

WALORY PIWA SOWIEGO   O niewątpliwych zaletach smakowych naszych piw przekonali się nie tylko liczni smakosze „złotego trunku”, ale również eksperci w dziedzinie piwowarstwa. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim piwa: Sowie Miodowe Sowie Marcowe Sowie Pils Sowie Ciemne Sowie Jasne Pełne     Sowie Miodowe   Piwo o przepięknej złocistej barwie z dodatkiem wielokwiatowego miodu podbijającego treściwość. Za swoje niezwy ...

CZYM SIĘ RÓŻNI GÓRNA I DOLNA FERMENTACJA?

Czym się różni górna i dolna fermentacja? Pojawiające się często w piwowarstwie określenia górna fermentacja i dolna fermentacja mogą wydawać się skomplikowane, dlatego warto dowiedzieć się o nich więcej, bo wynika z nich jeden z największych podziałów w świecie piwa. Rozróżnienie na górną i dolną fermentację wynika z używania różnych odmian drożdży - każda z tych grup wymaga nieco innych warunków oraz powoduje powstanie innego rodzaju piwa. Jest to tak ważne, ponieważ to rozgraniczenie ...

PIWO W POWIECIE DZIERŻONIOWSKIM

Najstarszym napojem codziennym było piwo. W średniowieczu, kiedy picie wody groziło zatruciem, piwo pito przez cały dzień. „Skarżono się na karczmarzy, że nalewając piwa w konewki z góry, wytwarzali nadmiar piany. Za wyszynkowanie 20 beczek piwa powinien karczmarz dostać jedną beczkę „wkupnego”. Ok. 1794r. w Dzierżoniowie działało 7 piwowarów i słodowników. Prawo waru piwa posiadało 205 domów mieszczańskich, na które przypadało ogółem 477½ piw. Na piwo przerobiono 2610 korców jęczmienia. ...

HISTORIA PIWA

Mniej więcej pomiędzy 13000 a 9000 lat p.n.e. ludzie zaczęli poszukiwać innych form pożywienia niż mięso dzikich zwierząt. Rezygnując z koczowniczego trybu życia, coraz częściej osiedlali się w jednym miejscu. Zaczęli uprawiać ziemię, jedząc jej plony i hodować zwierzęta. W tym czasie człowiek nauczył się wyłuskiwać, rozdrabniać w ustach i połykać ziarna dziko rosnących zbóż. Z czasem nauczono się uprawiać zboża, kosić je, oddzielać ziarna bijąc kijami, następnie to ziarno kruszyć między kam ...
Najniższa cena towaru, jaka obowiązywała w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki