
Mniej więcej pomiędzy 13000 a 9000 lat p.n.e. ludzie zaczęli poszukiwać innych form pożywienia niż mięso dzikich zwierząt. Rezygnując z koczowniczego trybu życia, coraz częściej osiedlali się w jednym miejscu. Zaczęli uprawiać ziemię, jedząc jej plony i hodować zwierzęta. W tym czasie człowiek nauczył się wyłuskiwać, rozdrabniać w ustach i połykać ziarna dziko rosnących zbóż. Z czasem nauczono się uprawiać zboża, kosić je, oddzielać ziarna bijąc kijami, następnie to ziarno kruszyć między kamieniami, potem dodawać trochę wody, uklepywać i piec na rozgrzanym kamieniu. W taki sposób przyrządzano chleb już 10000 lat p.n.e.
Moździerze skalne w jaskini Raqefet,
używane do produkcji piwa w epoce kamienia. →
← Pokwitowanie piwa z Alulu – Odnotowuje zakup „najlepszego” piwa od piwowara,
ok. 2050 p.n.e. z sumeryjskiego miasta Umma w starożytnym Iraku.[1]
Do wytworzenia prymitywnego piwa wystarczy właśnie chleb i woda – dwa składniki, dzięki którym zachodzi fermentacja alkoholowa. Taki napój o konsystencji papki jest pożywny, choć mętny i niezbyt dobry, ale zawiera już alkohol. Nie wiadomo, czy pierwsi ludzie umiejący upiec chleb znali również piwo. Chleb do przygotowania piwa wykorzystywali Sumerowie – pierwsza cywilizacja, w której spuściźnie kulturowej znajdują się dokumenty świadczące o produkcji piwa.
Uważa się, że w Mezopotamii najstarszym dowodem na istnienie piwa jest licząca 6000 lat
sumeryjska tabliczka przedstawiająca ludzi pijących napój przez trzcinowe słomki ze wspólnej miski. ↓
Piwo jest jednym z najstarszych napojów, jakie wyprodukowali ludzie. Pierwsze potwierdzone chemicznie piwo jęczmienne pochodzi z Iranu z 5 tysiąclecia p.n.e. i zostało zapisane w pisanej historii starożytnego Egiptu i Mezopotamii oraz rozpowszechnione na całym świecie. Ponieważ prawie każde zboże zawierające pewne cukry może ulegać spontanicznej fermentacji z powodu obecności dzikich drożdży w powietrzu, możliwe jest, że napoje podobne do piwa zostały niezależnie opracowane na całym świecie wkrótce po tym, jak plemię lub kultura udomowiły zboża. Testy chemiczne starożytnych naczyń ceramicznych ujawniają, że piwo było produkowane już około 7000 lat temu na terenie dzisiejszego Iranu.[2] To odkrycie ujawnia jedno z najwcześniejszych znanych zastosowań fermentacji i jest jak dotąd najwcześniejszym dowodem na warzenie piwa.[3]
← Liczący 3900 lat sumeryjski wiersz ku czci Ninkasi, patronki browarnictwa,
zawiera najstarszy zachowany przepis na piwo, opisujący produkcję piwa z chleba jęczmiennego.
W Chinach pozostałości na ceramice pochodzące sprzed około 5000 lat pokazują, że piwo warzono przy użyciu jęczmienia i innych zbóż.[4]
Uważa się, że wynalazek chleba i piwa jest odpowiedzialny za zdolność ludzkości do rozwijania technologii i budowania cywilizacji.[5][6][7] Najwcześniejsze do tej pory potwierdzone chemicznie piwo jęczmienne odkryto w Godin Tepe w centralnych górach Zagros w Iranie, gdzie znaleziono fragmenty dzbanka sprzed 5400–5000 lat pokryte kamieniem piwnym, produktem ubocznym procesu warzenia piwa.[8]
Model piekarni i browaru, ok. 2000 r. p.n.e., Teby →
Piwo mogło być znane w neolitycznej Europie już 5000 lat temu[9] i było warzone głównie lokalnie.[10] Piwo wyprodukowane przed rewolucją przemysłową nadal było produkowane i sprzedawane lokalnie, chociaż w VII wieku n.e. piwo było również produkowane i sprzedawane przez klasztory europejskie. Podczas rewolucji przemysłowej produkcja piwa przeniosła się z produkcji rzemieślniczej do przemysłowej, a produkcja lokalna przestała mieć znaczenie pod koniec XIX wieku.[11] Rozwój hydrometrów i termometrów zmienił piwowarstwo, umożliwiając piwowarowi większą kontrolę nad procesem i większą wiedzę o wynikach. Dziś przemysł piwowarski jest biznesem globalnym, składającym się z kilku dominujących międzynarodowych firm i wielu tysięcy mniejszych producentów, od browarów po browary regionalne.[12] Rocznie sprzedaje się ponad 133 miliardy litrów, co daje łączne globalne przychody w wysokości 294,5 miliarda USD w 2006 roku.[13]
PRZYPISY:
- "World's oldest beer receipt? – Free Online Library". thefreelibrary.com. Retrieved 8 May 2010.
- "The History of Beer - when Was Beer Invented?".
- Homer, Trevor (2007). The Book of Origins. Penguin. ISBN 9781101041925.
- Wang, Jiajing; Liu, Li; Ball, Terry; Yu, Linjie; Li, Yuanqing; Xing, Fulai (23 May 2016). "Revealing a 5,000-y-old beer recipe in China". Proceedings of the National Academy of Sciences. 113 (23): 6444–6448. doi:10.1073/pnas.1601465113. ISSN 0027-8424. PMC 4988576. PMID 27217567.
- Mirsky, Steve (May 2007). "Ale's Well with the World". Scientific American. 296 (5): 102. Bibcode:2007SciAm.296e.102M. doi:10.1038/scientificamerican0507-102. Retrieved 4 November 2007.
- Dornbusch, Horst (27 August 2006). "Beer: The Midwife of Civilization". Assyrian International News Agency. Retrieved 4 November 2007.
- Protz, Roger (2004). "The Complete Guide to World Beer". Archived from the original on 12 October 2016. Retrieved 30 September 2008. When people of the ancient world realised they could make bread and beer from grain, they stopped roaming and settled down to cultivate cereals in recognisable communities.
- "Barley Beer". University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology. Retrieved 21 June 2011.
- "Prehistoric brewing: the true story". Archaeo News. 22 October 2001. Retrieved 13 September 2008.
- "Beer-history". Dreher Breweries. Archived from the original on 9 July 2009.
- Cornell, Martyn (2003). Beer: The Story of the Pint. Headline. ISBN 0-7553-1165-5.
- "Industry Browser – Consumer Non-Cyclical – Beverages (Alcoholic) – Company List". Yahoo! Finance. Retrieved 5 November 2007.
- "Beer: Global Industry Guide". Research and Markets. Retrieved 5 November 2007.